Back to top

Bli kjent med løypa - bit for bit

Hele løypetraseen til Ecotrail Oslo er på drøyt 81 km. Underveis hekter deg seg på kortere distanser. Blir du med å lese fra start de neste dagene før løpet lørdag 20.mai? Bra! 
Vi stiller på start på Elgsletta nederst ved Akerselven og kommer oss gjennom den over tre mil lange strekningen som 80km-løperne har alene frem til starten for 50km-løperne.

På denne strekningen skal de over to topper på snaut 420 m.o.h

Første mila går opp langs Akerselva, som er en attraksjon og et felles bruksområde for byens innbyggere. Denne nerven gjennom byen har vært viktig for industrialiseringen av både Oslo og Norge. Elva har også opp gjennom historien dannet det naturlige skillet mellom øst og vest i Oslo. Akerselva er et levende bevis for innbyggernes behov for bruk av grønne lunger. Den representerer en link til byens kulturelle historie, og gangveiene langsmed er mye brukt til løping. Det er også rik bestand av dyr og planter som lever langs elva. 


Akerselva har sin opprinnelse i Maridalsvannet som 80 kilometer-løypa runder. Maridalsvannet er Oslos drikkevannskilde og markerer her inngangsporten til Oslos unike friluftsområde – Nordmarka. Der er det et tettmasket nett av løyper for både sommer og vinter. Nordmarka starter faktisk midt i Oslo, er lett å nå både til fots og via offentlig transport. 
Turstiene vedlikeholdes av DNT Oslo og Omegn, mens både Skiforeningen og Oslo Kommune kjører opp skiløyper om vinteren. I år satte forresten Bymiljøetaten rekord – de avsluttet skisesongen 11.mai! 
(Det betyr at det i dag ligger snø på noen partier av løypa, men det kommer vi tilbake til på torsdag.)


Løypa videre fra Maridalsvannet er kupert. Like etter drikkestasjonen (14,4 km fra 80km-start) starter stigningen opp fra Hønefoten til 416 m.o.h til Fagervann. Vannet har fått navnet av en grunn.
Oppe ved Fagervann er det skikkelig fint! 
Men du bør være fokusert når du løper på stiene der, også når nedstigningen starter!  


Du vil nok i deler av traseen føle at du er langt borte fra folk, men byen er aldri langt unna. Av de stedene i marka hvor løypa tangerer urbant bymiljø finner vi Sognsvann. Det er et av byens mest brukte område for løpere – og de som ønsker seg et bad.  T-banestasjonen rett ved bør forresten gjøre det mulig for familie og venner å komme og heie på 80km-løperne! For det trenger de. Etter Sognsvann (vestsiden) venter en tøff stigning på sti. 


Vettakolltoppen er nemlig det neste punktet – 419 m.o.h. Der er det panoramautsikt over byen og fjorden. Selvsagt vil det stå en fotograf der for å forevige 80-løperne med Oslogryta i bakgrunnen. 
Dernest bærer det videre inn over Fuglemyra. Et vakkert område hvor det er lett å tro man er milevis unna tettbygde strøk. Men så er det likevel bare snaut tre kilometer til at 80-løpere kommer inn til den første matstasjonen. Da har de løpt 33 km og får forhåpentligvis deilig boost av heiarop fra 50km-løperne som skal hekte seg på og starte kl. 11.

Og det kan du lese mer om i morgen kveld. :)

 

(bildekarusell under, klikk på liten markør under bildet)